Från bloggen

Shoppa ekologiskt på nätet och lokalt

Att handla ekologiskt, miljövänligt och hållbart har blivit mer och mer populärt genom åren. Det är bra att vi blivit mer medveten och tänker på miljön i större omfattning när vi handlar.

I matvarubutiken går det att hitta ekologiska alternativ till fler och fler produkter vilket är roligt att se. Allt man önskar finns såklart inte, det är en omställning för industrin och efterfrågan som styr. Vissa önskemål om alternativ kanske heller inte finns på marknaden idag.

Går vi utanför matvarubutiken kan det däremot en utmaning, att både hitta och handla lokalt om det gäller hållbarhet och miljötänk. Det kanske gäller en bättre matlåda, ekologiska sängkläder, hygienartiklar eller varumärken som fokuserar på miljövärderingarna.

Framför allt i mindre städer är det svårare att hitta, det finns mindre människor som efterfrågar dessa produkter och med det blir utbudet därefter. I Stockholm, Göteborg och Malmö är det sällan svårigheter,

Ett exempel är Naturbageriet i Stockholm eller Naturkompaniet i Göteborg som både finns efter en nygata i respektive stad!

Ekologiskt på nätet

Så vad gör man när det är svårt att hitta miljövänliga och hållbara grejer lokalt? Man vänder sig till nätet och där finns det ett helt annat utbud. I stort sett finns ingen gräns i botaniseringen av spännande produkter.

Värt att notera, återbruk eller second hand är i första hand det mest miljövänliga och hållbara. Istället för att kasta och köpa nytt är det snällare mot miljön att använda något till det är förbrukat. På Tradera går det att hitta mycket och Facebook har många köp/sälj grupper.

Sen går det inte alltid att hitta allt begagnat och då finns det många fina nischade webbutiker som har ett stort uppslag, deras koncept är allt inom ekologiskt, hållbart och miljövänligt.

Några butiker för att ge ett uppslag är medvetna.se, jordklok.se och en favorit som skiljer sig är laplandecostore.se med ett stort sortiment av ekologiska produkter, med mycket inom kök och leksaker.

Det vore kul att se mer eko shopping i butiker, tanken med hållbarhet är god, världen och samhället behöver anamma det hårdare för framtiden. På social media märks det att fler pratar om betydelsen. Sakta med säkert når vi nog målet.

Relaterade artiklar

På jakt efter butiker med personlighet

När man hittar butiker med personlighet är det alltid lika trevligt att ta sig att strosa omkring och titta på utbudet. Med butiker som har personlighet finns något mer, det är inte perfektion, det är liv,  en tanke, en stil. […]

läs mer »

Vad kommer hända med lokal shopping och handel?

Vad spåkulan för handeln visar är svår att tolka idag. Det ligger en oviss framtid till mötes när e-handeln rullar på, vårt shoppingbeteende har med e-handeln ändrats och blivit gränslös, vi har blivit van att kunna beställa hitta vad vi […]

läs mer »